Децата на България

Дневник днес публикува статия за младото население в България. Част от изводите нса а психолози от Българската академия на науките (БАН) въз основа на изследвания, направени в периода от 1990 г. до 2009 г., но са включени и данни от проучвания на Световната здравна организация.

Резултатите са доста лоши, посочени са негативни тенденции при развитието, нагласите и очакванията за живота на младото поколение в България.

Но има и надежда, защото 60% от младите смятат, че животът им зависи изцяло от тях самите.

Ето и част от информацията:

Българските младежи са юноши от 18 до 29 години. Именно в тази възраст те формират своята идентичност, особено в любовта и в професионален план. Съзряването, изборите в живота, бракът, раждането на деца и завършването на университет става на все по-късна възраст.

Висока е мотивацията за емиграция при голяма част от младежите. Една от причините е фактът, че за 79% от тях националната идентичност не е важна и не се чувстват част от българската нация. Освен това младите възприемат реалността все по-негативно.

Българите на 15 години са едни от най-малко удовлетворените от живота в сравнение с връстниците си от другите европейски държави, САЩ и Канада. Това показва проучване на Световната здравна организация (СЗО) в 41 страни. По-недоволни от българчетата са само младежите в Турция. Изследването на СЗО показва още, че децата в България, които са по-бедни, са с по-ниско самочувствие и имат повече здравословни оплаквания. Липсата на близост и комуникация с родителите е причина за честото излизане на децата извън дома и прекарване на голяма част от времето на улицата, обясниха психолозите.

Хаосът в социалния живот се отразява най-много при 13-годишните. Тогава те започват битката за идентичност, за самостоятелност. Около тази възраст са и най-честите случаи на насилие и агресия при младежите, сочат проучванията на БАН.

Младите имат почти изцяло негативна представа за реалността, в която живеят. Половината от тях смятат, че най-типична за действителността е корупцията, а всеки пети - кризата в социален, икономически или морален план, както и липсата на сигурност и престъпността. За всеки пети реалността в България е потискаща, има социално неравенство и бедност.

2 Comments:

  • Като чуя за проучване на БАН и се сещам за Магаданския институт.

  • Може и така да е, обаче има сходство с други проучвания, а и мисля, че специално по тази тема имаме много явни доказателства... за жалост

Post a Comment