Нека заплатата на Станишев бъде 1 лев

Или...
Един добър пример от унгарския премиер

Една новина от днес ме изненада приятно и с удоволствие я предлагам като ценен съвет към нашето правителство. Става въпрос за антикризисните мерки срещу финансовата рецесия, които предприема Унгарското правителство по предложение на премиера Гордон Байнай. Ето, г-н Станишев вместо да се хвали в интервю за в-к Стандарт какво бил постигнал, може да вземе пример от унгарския си колега.

В един материал от днешния брой на в-к Дневник пише:
„Унгарското правителство планира да наложи таван на заплатите на мениджърите в държавните компании, да намали наполовина заплатите на членовете на бордовете на директорите им и на надзорните съвети и да свие с около 15% заплатите на министрите, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на премиера Гордон Байнай. (...)
Според предложението на Байнай заплатите на висшия мениджмънт на държавните компании трябва да бъде ограничен до 2 млн. форинта (9400 долара) месечно. "Предлагам директори и мениджъри да започнат и да дадат пример за социална солидарност", обяви премиерът на пресконференция. Байнай, чиято заплата е символична - само 1 форинт, допълни, че мениджърите в държавни компании, които получават повече от 2 млн. форинта, ще трябва да връщат разликата и да я внасят в благотворителна организация, която ще бъде избрана по-късно тази седмица. (...)
Новият премиер обеща още преди официалното си встъпване в длъжност да опита да съживи икономиката с шокови мерки. Според него необходимите реформи включват ограничаването на публичните разходи, намаляване на пенсиите и другите социални помощи и затягане на бюджетната дисциплина.”

P.S.
В България може да приложим унгарската идея. Единствено предлагам тази информация да не достига до Масларова, че и без това приносът й към увеличението на българските пенсии е жалък, въпреки смешната самоувереност, която лъха от предизборните реклами на БСП...

3 Comments:

  • Петраки said...

    На стани-шеф да му дадат не един лев, ами един 'уй!

  • да не бъдем груби и невъзпитани, Петраки! :) Но както някой каза в свежо: да си я получава на 3 месеца :)

  • То в днешно време кой се справя само с едната заплата ? И един лев да взема , Елена с положителност ще се върне с някой друг сомалийски долар от командировъчните или от пиратите и няма да го остави човека . А пък да не забравяме и обръчите от фирми . Благодарните бизнесмени сигурно не са късопаметни .

Post a Comment