Колко са свободни българските медии












The basis of a democratic state is liberty.
Aristotle, Politics
Greek critic, philosopher (384 BC - 322 BC)

Знам, банално е, но не мога да подмина темата за свободата на медиите в България, особено след като тези дни много се говори за това.

Кратък обзор
В предизборно време най-добре си проличава коя медия с коя политическа партия работи, чии интереси обслужва и чии идеи се опитва да прокарва в публичното пространство.
Вече два партии (БСП и НДСВ) започват да издават безплатни вестници като част от предизборната им кампания. Това може би е най-старомодната стъпка, която може да бъде предприета в условията на модерните технологии. Един вестник не може да замести срещите с избирателите, които масово са избягвани от всички политици. Един вестник ще покрие само една част от възрастовата аудитория, няма да достигне до младите избиратели, така както примерно би успял един website, един блог, Facebook профил. Да оставим настрана тази тема. Това, което бие на очи, е стратегията на партиите, които смятат, че притежавайки собствено средство за информация могат да прокарват политическите си идеи. Мисля си, че това не им се случва за първи път. Това е и тактиката, която прилагат към българските медии. Затова и сега, в последния момент властимащите се опитват да прокарват промени в Закона за публичното радиоразпръскване.

И както пише Ивайло СТАНЧЕВ в. «Банкер» в броя от 16 май:
БСП и ДПС завладяха комуникациите до 2015-а
Независимо от резултатите на парламентарните избори БСП и ДПС ще продължат да контролират телекомуникационния сектор у нас чрез своите хора в Комисията за регулиране на съобщенията. Това вече е факт, след като на 12 май парламентът прие окончателно Закона за публичното радиоразпръскване. В последния параграф от него, по предложение на депутатите Иво Атанасов и Георги Юруков (БСП) и Лютви Местан и Камен Костадинов (ДПС), бяха направени промени в Закона за електронните съобщения, според които членовете на регулатора се увеличават от пет на девет. Досега парламентът определяше двама от комисарите плюс заместник-председателя , президентът назначаваше свой човек, а кабинетът определяше председателя. С корекциите три от новите четири попълнения ще бъдат избирани от парламента, а последната бройка се дава също на държавния глава. Новите членове ще встъпят в длъжност седмица преди изборите - на 1 юли, и мандатът им ще изтече чак през 2015 година. Впрочем в бранша отдавна се говори, че едно от местата е „резервирано" за сегашния съветник на премиера Станишев - Росен Карадимов.

Freedom House
През юни ще бъде представено проучването за 2009 г. на Freedom House относно свободата на медиите по цял свят.
Засега Freedom House са публикували кратка информация с основните акценти от тазгодишния доклад. Свободата на медиите по цял свят е застрашена и те стават все по-независими. За първи път в Израел, Италия и Хонг Конг се отчита спад в свободния статус на медиите.
Относно Централна и Източна Европа от Freedom House заявяват, че регионът преживява най-големия спад в свободата на медийното слово. Като доказателство се посочват убийствата на журналисти в България и Хърватска. Степента на независимост в Русия също спада, заради отказът на съдебната система да защитава журналистите от атаки.
Проучването обхваща 195 страни, от които 70 (36%) са с рейтинг „Свободни”, 61 (31%) са „Частично свободни” и 64 (33%) са „Не свободни”. За сравнение: през 2008 г. 72 страни бяха „Свободни”, 59 „Частично” и 64 бяха определени като не свободни.
Според новите данни само 17% от населението на света живее в среда с независими медии.

Ето какво още казват от организацията, защитаваща демокрацията и свободата по цял свят:
"The journalism profession today is up against the ropes and fighting to stay alive, as pressures from governments, other powerful actors and the global economic crisis take an enormous toll," said Jennifer Windsor, Freedom House executive director. "The press is democracy's first defense and its vulnerability has enormous implications for democracy if journalists are not able to carry out their traditional watchdog role."

Deutsche Welle
Освен изследването на Freedom House, преди ден и Кристоф Ланц – директор на телевизия „Дойче веле” коментира, че българските медии са зависими от правителството и то ограничава тяхната работа. Ето и неговото изказване, което бе публикувано от в. „Дневник” на Dnevnik.bg:
"На теория медиите в България имат всички законови условия да бъдат независими. На практика обаче - и тук използвам резултатите от доклада на "Репортери без граници", свободата на печата е най-ограничена в България в сравнение с всички останали страни - членки на ЕС. И според мен е ясно откъде идва проблемът. На хартия свободата на печата е регламентирана, но при липсата на такса за радио и телевизия, каквато има в Германия например, която няма нищо общо с държавния бюджет, не може да има независими медии. Щом има медии, които се издържат изцяло от държавата, съвсем нормално е тя да упражнява контрол над тях и над общественото мнение. (...) Недопустимо е управляващото мнозинство да определя коя медия колко пари ще получи. Защото това е средство за упражняване на натиск и никой не бива да се заблуждава: така се купуват изгодни за правителството медийни позиции."

0 Comments:

Post a Comment