Доц. Георги Лозанов за медиите

Цитат на деня

25 май, 2009 г., в. Дневник, стр. 9


„Някой друг използва медиите за целите на собствената си власт. Ние говорим, че медиите реално са власт в обществото, формират обществено мнение и водят до социални промени, което успява да оказва критическа функция по отношение на властта. Защото демократизацията на властта зависи от това доколко тя е постоянно обект на критическо влияние. На мен ми се струва, че дори през годините на преход в определени периоди, особено в началото, те имаха много силни критически рефлекси по отношение на властта. Сега частично са го загубили.“

Медийният експерт доц. Георги Лозанов в интервю за агенция „Фокус“



P.S.

Публикувам този цитат, защото само тези няколко изречения на доц. Лозанов са достатъчно точни и ясни при анализирането на медийната реалност в България и взаимоотношенията медии - действаща власт.

4 Comments:

  • В първите години след промяната беше много различно – медиите (журналистите) се опияняваха и вихреха, радвайки се на дълго мечтаната свобода.
    Това не може вече да се повтори. Отдавна положението е друго. За състоянието на медиите и трудът на журналистите отдавна законът за свободата е отишъл назад в класацията. Не съзнателно и умишлено, а по неволя.
    Защото днес нетърпящ възражения е само един закон – пазарният механизъм – и на него щат не щат се подчиняват всички.
    В противен случай, свободен и … гладен…

  • Който плаща, той поръчва музиката. Медийте прокарват възгледите на своите собственици. Така например, "Капитал" се бори за интересите на чуждия капитал в България, които са противоположни на държавните интереси.

  • Анонимен, Капитал е един от най-авторитетните вестници в тая държава!

  • За мен е непонятно как може да се цитира въпросния Лозанов, когато самият той е живо олицетворение на болестите на БГ общество. Кой друг, ако не той превърна понятието "интелектуалец" в доходоносна, маниерна позьорщина. Критик без книги /освен ако си чела нещо,но засега никой не ме е опровергал/, жури на фотоконкурси без една изложба в актива си, злополучен главен редактор на ""Егоист", който го доведе до фалит и тотален коментатор на теми в диапазона от досиетата, през медиите и политиката до глобалното затопляне, Лозанов е огледало на жалкото ни интелектуално съсловие. По някое време съпругата му работеше ПР на кмета Борисов, а той самият бе куратор на галерията на СИ-Банк, но пътем се дистанцираше от същия този Борисов и подписваше някакви парцалени възвания на сините. Има ли възможно обяснение на това поведение?
    Той стана председател на СЕМ в очевиден конфлект на интереси /Олга е програмен на НТВ/, което не му пречи да каканиже за морала в медиите. Кой, ако не СЕМ е отговорен машина за масова дебилизация като Биг Брадър да облъчва нацията? И ако отговорът е "имаш си дистанционно, превключи", то кое налага тогава да хрантутим Лозанов и компания?!
    Въобще няма да коментирам журналистическата му безпомощност, витиеватите формулировки изпразнени от смисъл и скудоумните колонки в "24 часа", които не събират и 1000 посещения в интернет.

Post a Comment