Разместване на пазарните пластове

Или...
Промени в пазара на печатни издания у нас

Вчера разбрах, че повече няма да бъде издаван в-к „Нощен труд” след 17 години на българския пазар. Е добре, че е кризата, за да се поразчисти пазара, да отпаднат продуктите, които са неконкурентни, некачествени, използват не етични и не морални практики.

Ето как вестникът се сбогува със своите читатели (не се просълзявайте, моля ви): „Броят, който държиш в ръцете си, след години може да струва милиони. Защото е последният! Любимият ни вестник "Нощен Труд" не успя да навърши пълнолетие. Но пък за изминалите 17 и кусур години заедно преживяхме незабравими мигове. Разкривахме гръмовни скандали, показвахме звездите по без гащи, преследвахме извънземни и намирахме необичайна гледна точка към всяко събитие.Казваме ти "Сбогом!", читателю, и проронваме горчива сълза. Но понеже "Нощен Труд" е школа по собствено мнение, винаги ще разпознаеш журналистите, минали през нея. Където и да си вадят хляба. Така че - доскоро!”

(Дано не е до скоро!)

Но пък имаме ново попълнение сред списанията. Първият брой на българският Glamour излизе в края на май месец с 50 000 тираж. Това е едно от най-успешните женски списания в света, дебютира в България в края на май, издаван от „Либерис Медиа Груп”. Glamour ще е първи проект в България за „Либерис Медиа Груп". Компанията е смятана за най-голямото и определено най-престижното издателство на потребителски списания в региона. Списанието се издава по лиценз на Condé Nast, световния медиен гигант, който публикува още Vogue, GQ, Allure, Vanity Fair, AD, Condé Nast Traveller, Wired, Lucky и други известни заглавия. България е 16-ата страна, където списанието стъпва, след като успешно се налага в САЩ преди 70 години. По света GLAMOUR присъства в Мексико и Латинска Америка, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Гърция, Русия, Германия, Швеция, Полша, РЮА, Унгария, Холандия и Румъния.

Важното е да има развитие!

5 Comments:

  • Да им се чудиш на всички тези подобни и еднотипни списания кой ги чете . Явно не съм аз - щото може пък и да не са подобни и еднотипни . Не знам ;)

  • Само ще кажа, че съм от хората, на които им липсва "Нощен Труд". Смятам, че той беше една дълго запазила се единствена по рода си медия, която макар да залиташе в жълтия и скандален сегмент, беше необходима медиа. Този вестник реагираше бързо и през годините показа много неща, които имаче щяха да си останат в тъмнината. Сега има празнина.

  • Бисер, може и да си прав, но ако ще съществуват такъв тип медии, трябва да има някакви етични граници. За мен лично те надминават всякакви допустими норми.

  • Колкото и да се отрича, във всички медии има един основен и прост закон - кое е допустимо - определят читателите/зрителите/слушателите... Понякога нарушаването на нормите има и добра страна. За мен(а вероятно и за теб), същинският проблем е в поемането на отговорност в последствие. При нас никой не поема отговорност...

  • "(Дано не е до скоро!)" хехе много добре казано, би ми се искало да спрат вестниците "24 часа", "Труд" и др. На тяхно място да дойдат "Financial Times Bulgaria" "New Sofia Times" и др.

    @Бисер - това, което си го мислиш, че читателите не видиш ли определяли границата е много погрешно според мен. Това е като да оставиш 3 годишното си дете да определя правилата в дома ти! И този закон, за който говориш трябва да се прилага само привидно, за заблуда на читателите докато всъщност реалноста и правилата далеч не се определят от тях ;)

Post a Comment