PR експеримент 5 | Ралица Жикова в PR everyday life

Здравейте, 

PR-ът е начин на живот, който изисква предимно едно: multitasking. (Казвам го на английски, защото не откривам една единствена дума на български, която да съчетава „вършенето на много неща накуп”.)  

Да правиш много неща едновременно си е цяло постижение, но когато влагаш страст и емоции, това става част от теб, превръща се в житейска философия, която слива времето за работа с времето за не-работа. Дори превръща работата в хоби. 

И това ми напомня колко много обичам професията си, заедно с цялата лудница около нея. 

Искам да ви представя една дама, на която също й личи колко лично приема работата и колко много се отдава на PR професията. Тази седмица гост в PR експеримента е Ралица Жикова. От 9 години тя работи в PR агенция Publicis Consultants|MARC, която е част от Publicis MARC Group.  А 2007 година е заместник изпълнителен директор в PR агенцията. 

Вижте нейната работна седмица...



Понеделник 
Честита пролет! Седмица с хубави празници и имени дни. Страхотно е, че е светло в 6 сутринта.
Откриване -  Джуниър Ачийвмънт – Мениджър за един ден: хотел Шератън,  9 ч., речи, ръкопляскания, ентусиазирани ученици. При нас са две дечица – Веси е в творческия отдел на Публисис МАРК, а мой спътник е Петър. Тази година завършва по програма на Джуниър.
Учудване – Представянето на BAPRA Bright Awards е в 12 ч. За де не се връщаме в офиса, седим с Петър в кафе с уайърлес. Представя предприемаческия си проект, говорихме как да търсят спонсори и партньори. Разказвам как е работата в Групата ни. Рекламата му е повече на сърце. Учудва се, че в рекламните агенции има разделение – творчески екип и акаунтски отдел.
БАПРА в Склада – много добро място за събитието, а и поводът си го заслужаваше. Петър се учуди, че конкуренти правят нещо заедно… 
Беседи - в офиса – обяд. Какво ли си мисли – тези по цял ден ходят нагоре-надолу, а все казват, че имали много работа. Докато „беседваме” и представяме проекти и презентации става време да се връщаме в Шератън. Междувременно преглеждам новите мейли, отговарям на спешните, прехвърлям презентация, говоря с клиенти, решавам няколко issues. Не успях да се видя с колегите…
Закриване – Джуниър - Entrepreneurship’s in the air…. :) Учениците си разказват въодушевено. Речи, речи, сертификати. Хм, за Петър няма сертификат – голямо разочарование. Той обаче не се отказва – намери празна бланка, попълнихме я на място и решихме въпроса. Така де, за младите няма място за отчаяние….

Вторник
Призори отговарям на изостанали мейли, проверявам он-лайн случки и вчерашните късни новини. Не мога да го правя вечер - тогава разказвам приказки за лека нощ. 
Одобрения - За „добро утро” среща с клиент. Започваме инициатива идния вторник, а все още няма нищо одобрено. Алекс ги сръчква на място да одобрят всичко, но пак остават неща, които да „коментират с шефа”. Ако Данчо знае колко неща трябва да направи до вторник . Всъщност знае….
Бързина - Обратно в офиса – почти обяд е. Набързо финансови отчети, мейли, с колегите обсъждаме нови проекти и ситуации в движение. И отново към Джуниър Ачийвмънт – Студентска конференция Летящ старт.
Студентите - Тази седмица ми върви да обяснявам какво работя. Ако стана много добра, току-виж успея да го обясня и на дъщеря си. 
Днес имаме хипотетичен маркетингов казус. Работим с 8 студенти – всички са много готини. Презентират идеите пред камера и се справят геройски. Може би ще вземем някои на стаж. Всичко пак е емоционално и свежо – явно това е тайната на вечната младост на учителите.
Цял следобед съм там. В движение уточнявам неща по телефона с колеги и клиенти, проверявам мейли. Вечерта на път към вкъщи е време за отложените разговори.

Сряда
Матрицата - Лавина от дребни задачи – двуцифрено число. Трицифрено число и-мейли.
Имаме нова стажантка. Ентусиазъм – четирицифрено число. Преглеждам два отчета и се занимавам с финансов отдел. Заприличах на двоичен код.
Срещите - На обяд обсъждаме два нови проекта и учудващо се вдъхновяваме за по-безинтересния. Разпалваме се на тема война между половете от нищо и никакви битови истории.  
Петя има фейсбук казус. За първи път се позоваваме на официалните правилата за използване. Свършиха чудесна работа и проблемът е разрешен.
Появява се нова тема за потенциален клиент. Проверка в интернет, за да се запознаем със заплетената история. Бррр… Доста заплетено. И на това ако не кажеш „предизвикателство”….
Надето и Митко се похвалиха с прескнигата за Джуниър.
Пътьом коментираме участието на външни експерти в един проект… Нещо ми напомня мистичния Ориент и културния феномен „пазарене”. Разбрахме се. 
Ура. Дойде одобрението на материалите за вторник. Пред нас са цели два и половина работни дни. 
Размяна на няколко и-мейла с колегите от чужбина. Почти винаги има информация, от която някой „там някъде” се нуждае.
Надзъртане он-лайн.
Афтърпарти - Налага се да тръгна по-рано от офиса. А колегите май ще останат до по-късно. За сметка на това, наваксвам пропуснатото късно вечерта от вкъщи.

Четвъртък
Хубав празник – Благовещение! Честито на имениците!
Бон жур – курсът по френски е за закуска. Мадам Кацарова е доста търпелива – скромната ни групичка пак е без домашно, но пък се справяме чудесно с времената! 
В коридорите из офиса звучат AC/DC, Guns и други рок-усмивки от нашата младост. Малко е тежичко за преди 10 ч. сутринта…
Изненади - Наш клиент е засегнат от решение на държавна институция. Един час, след като го разбираме,  се оказва, че решението касае дребни технически детайли и не застрашава дейността му. Отдъхваме.
Тишина – Тежката музика е сменена от странна пустота в нашата част на офиса. Хората са по задачи, а и радиото звучи съвсем тихичко. Следобед 80% от екипа отново е на срещи… Кога работят тези хора? :)
Правя се на юрист и преглеждам договор, преди да отиде при юристите... 
Чакам включване от чужбина по казус с наш партньор. Мейлът идва чак в 19 ч. и гласи, че нещата ще се решат утре.
Разменяме мейли с БДВО за PR фестивала. 
Срещи - В късния следобед следва среща с потенциален клиент и с Тони. Съвсем ново запознанство с две дами…  та чак до по тъмно.  
Мерилин - на път в колата по Хоризонт слушам две „култур-трегер-ки”, които не могат да разберат връзката между фолк-звездите, Мерилин Монро и Анди Уорхол… Накрая го отнася Найо Тицин, че се е съгласил да участва в такова събитие. Смях…
Вечерта ме очаква имен ден!

Петък
Закуска - пак среща – запознавам клиент с колежката, която ще работи по неговия проект оттук-нататък. На обяд обратно в офиса. Отговарям на мейли, ровя он-лайн, коментирам корекции по договор. Един прес-стейтмънт прелита...
Пролет - Концентрацията е затруднена…. в такъв слънчев петък.
Отиваме с Йоли на среща с любим клиент. Приятно е. От доста време не успяваме да се видим. Обсъждаме важните неща набързо, а после говорим за нещата от живота.
Денят се изтърколи.
Финал – правим „разбор” за вторник. Всичко ще е готово в понеделник… вечерта, може би.
Преглеждам задачите за следващата седмица и набелязвам няколко неща за уикенда….
Тръгвам.
Хубава Цветница! 

1 Comments:

Post a Comment