Или нищо, или лоши коментари

Искам да споделя с всички една тенденция, която от много време ми прави впечатление. За жалост ще генерализирам гледната си точка като цяло за нас, българите, тъй като такова тенденциозно поведение не съм забелязала на англоезични сайтове и форуми.  

Ние, българите, сравнително рядко (според мен) участваме он лайн в т.нар. даване на обратна връзка (feedback). Всъщност, учатсваме адски често, но предимно с некултурни коментари. Когато (все пак) решим да си изкажем мнението, винаги не пропускаме да дадем възможно най-негативната си оценка, изказана по доста грозен, дори вулгарен и некултурен начин.
 
И за да се обосновя, ви предлагам всеки от вас безразборно да отвори една статия в итнернет и да започне да чете коментарите на аудиторията под избрания текст. Гарантирам, че ще има масово нелицеприятни изказвания. Независимо от темата. Независимо от формата на текста – анализ, новина, интервю. Ние винаги знаем повече от това, което е написано, винаги разбираме повече и са ни по-ясни нещата, отколкото са представени в самия текст. Това не го оспорвам, защото всеки има своето право на мнение. НО! Ние винаги трябва да покажем гледната си точка чрез възможно най-отблъскващ изказ и възможно най-непристойна реч, които звучат крещящо неприветливо, срамно, низко и неетично. 

Правя си изводи, че има две положения. Или няма да има никаква обратна връзка и никакви коментари. Или ако има такива, то те ще включват всякакви думи от човешката анатомия, роднински връзки и дейности, свързани най-вече с майките ни и т.н.
Всичко това за мен е израз на ниска култура, липса на уважение към себе си и другите, комплекси, завист, некомпетентност. 

Затова съм принудена от скоро да има регулиране при публикуването на коментари към публикациите в този блог. Обещавам, че това няма да наложи цензура и няма да елиминира негативните, но добре и прилично казани мнения. 

Филтърът ще отстранява онези коментари, които съдържат обиди и некачествени изказвания, насочени към автора или други лица. 

Това решение е взето, тъй като аз съм изцяло позитивен човек, който желае да се развива и приветства критиката, когато тя е градивна и обоснована интелигентно. 
Освен това много съжалявам, когато на доброто чувство за хумор и лична самоирония в рамките на текстовете, предоставени на този блог, се реагира с грозни нападки.

8 Comments:

  • Много необективно разсъждаваш с тези приказки "българска му работа"..
    Че има хора, които за 5-10 лв на ден пълнят с глупости новинарските сайтове - има си ги. Но ако тръгнеш да сравняваш коментарите различията идват по-скоро то възрастта, отколкото от националността..

    http://www.kristarella.com/wp-content/images/internetdickwad.jpg

    Ей това е истината!

  • Съгласна съм и с твоето мнение. Фактори като възраст, местоживеене, образование, доходи, религия и др. оказват съществено влияние. Но на моменти си мисля, че това може би е част от националния ни характер. Може и да греша. Дано да греша.

  • Прекалено е относително.
    Вземи от една страна "Youtube" и Форум "Бойна Слава", а от друга "vbox7.com" и "Total War center"...
    Винаги можеш селективно да обрисуваш българите като селяни, а европейците образовани и обратното..
    Единствената част от националния ни характер, която показа, е "българската му работа", въпреки че навсякъде е same shit.

    Колко поколения вече станаха "закърмени" с Нета..? Проблемът с коментарите е именно при тях проявен, the Dickward theory е достатъчно красноречива. ;]

  • Относително е, съгласен съм. И, да, сайтовете са пълни с ужасни новини- това го няма никъде. Как да коментираш културно една некултурна новина?! Васко

  • Аз не съм съгласен. Много зависи как завършиш статията и как подхванеш диалога после. Повечето дискусии в моя блог започват положително и понякога в един момент става по-груб тона. Затова наистина си зависи от текста и общия дух на сайта.

  • Така е, зависи и от текста и неговия заряд. Аз също смятам, че имам предимно положителни материали и (твърде) рядко негативни. И като цяло не бих казала, че често получавам негативни коментари. Но е имало моменти, в които оставам без думи, най-малкото защото няма пряка логика между статия и коментар. Също така и докато чета други статии, винаги гледам и коментарите и просто от там трайно ми се е наложило усещането за силен негативизъм навсякъде. Но се радвам, че съм оспорвана с коментарите тук, защото не ми се иска да съм права.

  • Аз съм напълно съгласна с мнението на Петя, защото също съм отвратена от циничния и вулгарен език по форумите.И от "анти" истерията, обхванала народа ни. Всеки е против всеки. Това е ужасно. И според мен семейното възпитание през първите 7 годнинки липсва. Поколението "закърмено с интернет" колко стойностни книги е прочело? Как се говори в семействата? И какво да очакваме от децата на това поколение?Мисля, че върху това си струва да се поразсъждава тук, защото виждам най-после един разумен човек, създал свой форум тук.

  • Относно ниското културно равнище на така наречените „форумци”.Голяма част от тях не могат да пишат правилно,не се изразяват правилно.Просто плямпат и псуват.При това в повечето случаи демонстрират класическо невежество.Тези,които споделят компетентно веднага се „освиркват” дружно,просто защото са неразбрани.Много от тези плямпачи боравят с огромна информация,която не могат да обработват и не са способни да разсъждават адекватно върху нея.В резултат реагират първосигнално и агресивно.Но такова е масовото поведение.Не е само до първите 7 години.В културната държава институциите са коректив,който определя условията за съвместен живот на обществено място /каквото е един форум/и принуждава зле възпитаваните в семейната среда да имат културно поведение в обществената среда – средата ги
    култивира.Ние обаче живеем в деградирала държава /причина е политиканското й управление от посредствени хора/ т.е.просперитета на държавата и нацията са под съмнение. Образованието във всички степени е силно деформирано,в програмите за обучение въобще не се възпитава,а учители и преподаватели са финансово незачетени.Няма концепция за каквото и да е и затова образованието и особено възпитанието са „кауза пердута”!Може да не си образован,но трябва да си възпитан.От това се определя поведението на индивидите. Това личи на тротоара, в трамваи,тролеи и къде ли не.Тъй като поведението е част от културата може да се каже,че общото ни културното равнище е много ниско.За съжаление такова е равнището на много голяма част от младите хора.Какво ли ще е бъдещето ни?Вашата реакция е основателна,но чрез нея ще натъжите още повече възпитаните хора,които изживяват проблема.Поради по-дълбоките причини обаче, „юнаците” по форумите няма да се променят – за съжаление.Те няма да реагират адекватно.

Post a Comment