Дишай


Този материал е посветен на няколко теми:

>> лична история
>> астмата 
>> Годината на белия дроб (2010 Year of the Lung)
>> социалния PR
>> и текущата ми работа по комуникационната кампания, свързана с "Годината на белия дроб"…

Знам, че тръгвам по тънък лед с тази публикация, защото съм блогър и PR специалист, а напоследък много се говори за сблъсъка на интереси.

В случая ще пиша от името на човек, който е потърпевш.




Бих перифразирала известната сентенция Cogito ergo sum така: 
Дишам, следователно съществувам.

Аз съм астматичка. Но тук няма да се оплаквам от това, тъй като съм се научила да живея с астмата. Просто искам да споделя нещо с вас.

Още от две годишна възраст ми откриват астма след като започвам видимо и безпричинно да се задушавам. Следва травмиращ период и за мен, и за близките ми. Пристъпите стават ежедневие. От бърза помощ ни знаеха адреса наизуст, тъй като преди години главната процедура, на която се подлагаха астматици по време на пристъп, бе инжекция урбазон.

Така около 15 години живеех с травмата на астмата – ходих по какви ли не места с цел смяна на климата и лечение, даваха ми какви ли не лекарства, имаше периоди на ежедневни инжекции три пъти дневно и т.н. Важното е, че след време разбрах главния причинил на моите пристъпи и по ирония на съдбата това е едно от нещата, което най-много обичам: морето. Тъй като съм варненка, като бях малка живеех много близо до морето и до морската градина във Варна. Но влажният въздух явно не ми действаше добре. Наложи се смяна на жилището.

След това обаче, попаднах на страхотен специалист, който ми помогна да се лекувам правилно и здравословно. А това е най-важната крачка при борбата с астмата. И бих казала, че почти смятах, че съм се справила с астмата. През последните шест години нямах никакви проблеми и дори бях забравила какво е това да имаш инхалатор винаги около себе си.

Но както се знае, астмата не се лекува. Тя е в теб и просто трябва да се научиш на съвместно съжителство с нея. Затова просто трябва да знаем как да се справяме с нея постоянно. Аз обаче се бях успокоила и бях забравила за нея. След като 7 месеца бях извън България и се прибрах обратно във Варна само за 10 дни, си припомних много добре какво са астматичните пристъпи, какво е да спиш седнал в леглото, тъй като легнал не можеш да дишаш. Да, защото бях спряла да полагам усилия срещу астмата, бях я подценила и пренебрегнала.

И точно след 10 (кошмарни) дни (отново по идея на съдбата) по стечение на обстоятелствата започнах работа по кампанията „Здраве за белия дроб 2010”, която се провежда на национално ниво и е част от Световната кампания „2010 Година на белия дроб” (2010 Year of the Lung).

Идеята на тази кампания е да се популяризира здравословният начин на живот и ранното диагностициране на белодробните болести (астмата е само една от тях), както и да се разпространи информация как да се справяме с тези болести.

Като цяло съм в много интересна и предизвикателна ситуация, тъй като участвам в кауза, в която вярвам силно, защото като потърпевш виждам необходимостта от подобни кампании. Общественият диалог и гласност около болестите, свързани с белия дроб, е просто крачка напред към помагането на много хора.

Затова съм изпълнена с желание и оптимизъм да съдействам на хора с проблеми като моя. И като част от екипа, работещ по комуникационната кампания, мога да кажа, че засега сме предвидили много интересни дейности като част от Годината на белия дроб, които ще се състоят до края на 2010. Но най-важното е: Борбата с белодробните болести не приключва с една кампания и определен брой инициативи. Здравето на обществото е в наши ръце и ние сами трябва да се грижим за него.

В момента най-вече имаме нужда от съпричастност и подкрепа от страна на обществеността, за да положим основите на ефикасен разговор относно белодробните болести. Особено разчитаме на социалните медии, които са невероятно силен инструмент за разпространяване на идеи и послания.

Станете част от кампанията:
Във Facebook може да потърсите профил Bulg Resp Soc и групата Национална информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010". В twitter можете да следите HealthLung2010. А профилът ни в YouTube е HealthForLung, където можете да гледате видео новините около кампанията

Ето и малко статистика:
Хроничните болести на дихателната система причиняват приблизително 7% от всички смъртни случаи в целия свят и представлява 4% от глобалната тежест на болести. Те засягат всички ни.
В България статистиката показва, че годишно повече от 230 000 българи влизат в болница заради болести на белите дробове.
Над 14 000 годишно заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи.
Годишно 3 600 души в България умират поради болести на дихателната система.

Сред основните рискови болести на белите дробове са: астма, туберкулоза, рак на белия дроб, нарушения на дишането по време на сън, белодробна хипертония, дихателна недостатъчност, ХОББ.

1 Comments:

  • Тъй като по повод този материал има много добри отзиви в социалните медии, ще си запазя правото да ви информирам с новини около кампанията "Година на белия дроб".

Post a Comment