Да те tweet-нат в затвора


"Ще вдигна летището във въздуха, ако полетът ми има закъснение".


Това споделил Пол (26) от Великобритания през мобилния си телефон в twitter докато чакал на летище Robin Hood за своя полет. Съобщението било post-нато след силен снеговалеж на 15 януари, заради който не се знаело дали ще има полети до Ирландия. 

Последствията? Арестуван, конфискувани iphone, лаптоп и домашен компютър. Както и доживотна забрана за ползване на летище Robin Hood. Смята се за първия подобен случай на Острова.

Пол разказва, че когато видял полицаите, отиващи право към него, е помислил, че се е случил инцидент с някой негов близък. Изненадата била огромна, когато му съобщили, че го арестуват заради терористичен акт и му посочили разпечатка на twitter страницата му с post-натото съобщение. На Пол му се наложило дори да обяснява какво представлява twitter, защото полицаите си нямали и представа.   

Теса Мейс - експерт по правни въпроси, касаещи свободата на словото, по-късно обяснява, че дори шегите, свързани със сигурността на населението и загатващи за терористични действия, се смятат за опасни сами по себе си.

Изводът: По-внимателно със социалните мрежи. Големият брат ни гледа. 
Повече информация: The Sun







0 Comments:

Post a Comment