Аз съм против насилието над мъжете!

Или... за една нестандартна кампания...

Англия за пореден път ме изненада! Този път с доста нестандартна и шокираща уау-кампания в защита на мъжете.

В края на месец март великобританският Национален център срещу домашно насилие стартира печатна кампания, бореща се с насилието срещу мъжете! По този повод бе разпространен този шокиращ рекламен постер, който поражда страховити асоциации относно психическото състояние, в което се намират мъже, подложени на домашно насилие.


Заедно със старта на кампанията бе представено и проучване, според което приблизително 4 милиона мъже  по цял свят страдат от домашно насилие годишно

Организаторите осъзнават колко деликатна е темата и колко трудно може да се породи реакция от страна на мъжете, имайки предвид тяхното достойнство. Затова и смятат, че дори само един мъж да  бъде провокиран и да потърси съдействие от тяхна страна, то те ще са изпълнили целта на кампанията.

Подкрепям кампанията. 

Но нека тръгнем от частния случай и този интересен пример към общото: в този смисъл подкрепям и най-вече смелостта да се привлече вниманието към един проблем, който почти никога не се дискутира в която и да е обществена среда.  Просто защото това е обявяване на война срещу определени стереотипи, заради които не се обръща реално внимание върху съществуващи проблеми и те остават скрити (имайки предвид броя на мъжете, които са подложени на домашно насилие). Това е и мисията на комуникационните специалисти - успешно да фокусират вниманието към определени теми. 

Предполагам, че тази кампания може би ще бъде успешна, най-малкото защото привлича и шокира аудиторията, а от там ни провокира да се замислим над представения проблем.

1 Comments:

Post a Comment