Междуполови войни

Или за голямата надпревара в офиса :)

Днес научих за проекта "Изграждане на ефективен капацитет за прилагане на джендър мейнстрийминг" (на Министерството на труда и социалната политика), по който е било направено проучване на пазара на труда у нас и в ЕС.

Като главна тенденция на национално и европейско ниво се забелязва по-високото заплащане на труда на мъжете – средно с около 16%.

Разделението на пазара на труда е въз основа на два главни фактора.
Според пола на кадрите в различните работни сфери са оформени мъжки и женски професионални сектори, като женските са по-ниско заплатени.
Според заеманите позиции има вертикално разделение на пазара – жените масово изпълняват изпълнителни функции, а не ръководни, те заемат по-ниските етажи на властта и на професионалната си реализация.

Впечатление прави съществуващият т.нар. стъклен таван, при който жената в професията расте до определено ниво и от един момент нататък спира да се издига, без да има съществени причини за това. Като обяснение се посочва, че има недопускане за растеж от страна на мъжете и промотиране най-вече на мъже за високи постове. Друг подобен феномен е и т.нар. стъклен асансьор. В този случай мъж, който работи в изцяло феминизирана среда, професионално расте много по-бързо.

Обикновено този тип проучвания не могат да се похвалят с достоверни данни.

Според мен и моя опит обаче в този случай подадените резултати се доближават до бизнес реалността у нас.

Наистина съществува разделение на мъжки и женски професии, в които масово има повече представители само от единия пол. Това е очевадно още в университетите.
Забелязват се и случаите на по-бързо и невъзпрепятствано израстване на мъжете към по-висши постове, което лично на мен ми е правило впечатление.
Напоследък бях забелязала и, че броят на жените на високи позиции започна доста да нараства, което естествено мен ме радва, но все пак мъжете си остават лидери до момента.

Вярно е че има полово разделение на човешките ресурси, което трябва да се избягва от компаниите или поне от добрите и успешни компании.
Смятам, че междуполовите ни различия са достатъчно много и това прави безумно сравняването на труда, продуктивността и креативността ни в професионалната сфера. Всеки от нас има своите качества и силни страни в определени насоки и области и е полезен като цяло за екипа, от който е част.

По-важно е цялостното изграждане на екипа и разпределянето на задачите по най-добрия начин за всеки един работещ в този екип. Желанието за конкуренция е най-добре да остане на извън рамките на корпорацията, защото ако се съсредоточи само на междуличностно ниво би било пагубно за цялостното развитие на компанията. Не много хора от бизнес средите са достигнали до тези идеи, които смятам, че са важни за развитието и успеха.

Да, съревноваването между кадрите може и да е стимулиращо, но само дотогава, докато не се измества главната цел – а именно качественото реализиране на работата и получаването на успешен краен продукт.


***
Повече информация за изследването и проекта
в. Дневник 18.06.2009
в. Труд 18.06.2009

3 Comments:

  • Много добра статия, личи си кой си пада по мъже ;)

  • прочетох първите три апзаца и реших да погледна коя еманцепирана жена с болна психика че пак са я прецакали а как еди колко си години е показвала плът и тн. за да се издигни а мястото и е заето от някакав си мъж стига глупости направете нещо за себе си не тарсете вината в другите а в себе си

  • хахаха, личи си, че не си прочел цялата статия, Анонимен! Даже нямам нищо против мъжете, както спомена Алек. Нито страдам от болни амбиции за показване на плът и т.н. Спокойно, без агресия, живота е страхотен, много съм щастлива и доволна от всичко засега! :) :)

    п.с. аБзац

Post a Comment