Червена точка за бъдещето на България

Както се пееше в една песен на Ъпсурт: Животът ни е поп фолк


Ако мислите, че по-надолу ще пиша против музикалния жанр поп фолк, няма смисъл да четете материала. Тук ще споделя тревогите си относно фолк културата, която става все по-голям фактор за държавата ни и се разпространява по-бързо от грип.


Нямам нищо против поп фолка като цяло, но имам против фолк културата, която ни завладява отвсякъде с тази музика. Или по-скоро „добавената стойност”, която ни дава поп фолка – изкривени разбирания за красиво и модерно; стереотипи за готино поведение; объркани разбирания за живота, приоритетите и целите на хората; популяризиране на първичното и т.н. Само за около 10 години фолка наложи свои стил на поведение, стил на обличане, наложи непоносимия кич като критерий за себеутвърждаване. Вече си имаме фолк стереотипи, фолк разсъждения, културата ни е масово завладяна от поп фолка. Разсъжденията ни не надминават текст на поп фолк песен по ниво на елементарност и първичност. Децата ни попиват фолк стила и го имитират непоправимо. Политиците ни подценяват (и унижават) с поведението и изказванията си – все пак всичко ни е фолк, дори и политиката.


Затова и продължава затварянето на училища и тази година – все още не се знае техният брой, но само за миналата година са били закрити 340. Нека vbox се пълни с клипчета на малки момиченца, танцуващи на любимите си фолк парчета. Необразован народ е лесен за управление, за манипулация, защото му е достатъчно само едно „Води ме в някоя квартална кръчма…”.

И чалга дискотеките са препълнени с млади хора - точно с тези, които трябва да напълнят и избирателните секции, за да гласуват… Но главните приоритети за тях са други.


Може би не трябва да се възмущавам и на една от новините от първа страница на в. Труд от днес 16 юни – турнето на Пайнер тази година ще е безплатно в 10 града...


Бъдещето на България ми изглежда толкова страшно и грозно, че се налага да сложим червена точка. Веднъж червена точка на фолка. Веднъж червена точка на БСП, които между другото издават вестник „Червена точка”, дали Преслава не им е дала идеята?


В този дух на мисли…. Искам Станишев да ни изпее: „Не заслужавам…”

2 Comments:

  • Ей такова животно - поп фолк - нема! Има прекрасна фолк музика, има и поп, но поп-фолк е евфемизъм на нескопосаната имитация и на двете. Няма лошо, който иска да си слуша в кръчмата тия тъпотии, но те влезаха в къщите, възпитават децата... Мутрите си купиха медии и направиха модна тази пошлост - видно е по какви причини, а и става дума за мнооого пари. И инъче качествени интелигенти се гърчат и примиряват - срещу заплащане. Ама целият ни живот стана чалга - огледайте се, кое е истинско?

  • Чшшшшш ей мангауи, фолка си е екстра нина, лошите песни тррр так тррр так, и пак и пак и пак. Да живее Преслава, Анелия, Магапаса, Амет и брат му. И само версачйе завинаги, и сребърни ланци РРРРРР хайй...

Post a Comment