10 важни причини да гласувате за ЕП

Да, Вие. Вие решавате. Чрез своя глас.

Чрез своя глас на изборите за ЕП Вие избирате тези, които имат влияние върху Вашето бъдеще и ежедневието на близо 500 милиона други европейски граждани. Ако това Ви е безразлично, някой друг, за когото това е важно, ще реши на Ваше място кой да Ви представлява в единствения пряко избиран общ европейски парламент. През следващите пет години насоките за бъдещето на Европа ще се задават от избраните членове на ЕП. Нека Европа бъде такава, каквато желаете да бъде! Ако не гласувате, сърдете се после на себе си.


Членовете на ЕП – Вашият глас в Европа

Членовете на ЕП са Вашият глас в Европа - защо да провалите възможността той да бъде чут? Парламентът е основен и влиятелен участник в процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Неговият вот определя законодателството на ЕС, което влияе върху Вашето всекидневие, било то по отношение на храната, цената на потребителската кошница, качеството на въздуха, който дишаме, или безопасността на играчките за Вашите деца.


Гласуването е Ваше право!

Като европейски гражданин, гласуването на изборите за ЕП е Ваше основно право и средството, за да повлияете върху начина, по който функционира ЕС. Като гласувате, Вие участвате в избора на тези, които ще представляват на европейско равнище Вас, Вашето семейство, приятели, съседи и колеги. А като гражданин на ЕС, Вие можете да гласувате (или да се кандидатирате на изборите) в държавата-членка, в която живеете, дори и да не сте гражданин на тази страна. И при това, без да Ви струва нищо!


В името на хората, планетата и благоденствието!

Европа касае всички нас - млади или стари, студенти или пенсионери, мъже или жени, работещи или безработни, с традиционни или алтернативни възгледи, жители на градовете или селата - дори да не си даваме сметка за това! Благодарение на Европа ние можем лесно да пътуваме, учим и работим в чужбина. Европейският парламент работи неуморно за по-чиста околна среда, по-безопасни химични вещества, по-добри услуги и работни места. Парламентът твърдо се застъпва за правата на потребителите, равните възможности и правата на човека, както в ЕС, така и в трети страни.


Едни избори – 375 милиона гласоподаватели

През юни 2009 г. Вие ще имате уникалната възможност да гласувате заедно с останалите 375 милиона европейски гласоподаватели. За какво? За да изберете състава на единствения в света пряко избиран транснационален и многоезичен Парламент, както и на единствената пряко избирана институция на ЕС. Избиран от гражданите от 1979 г. насам, Европейският парламент представлява днес близо половин милиард граждани.


Думата на членовете на ЕП е с голяма тежест

Членовете на ЕП имат често толкова важна роля при вземането на решения, колкото и държавите-членки. Повечето от законите, които засягат нашето ежедневие, се подготвят рамо до рамо от членовете на ЕП и министрите на равнище ЕС. Редица от законите във Вашата страна са транспозиция на европейски актове, гласувани от членовете на ЕП, тоест Вашите представители. Те решават не само относно законите, но и за отпускането на средства за пътища, по-чисти плажове, научноизследователска дейност, образование, помощ за развиващите се страни. Членовете на ЕП решават как да се изразходват парите на ЕС.


Думата на членовете на ЕП – с още по-голяма тежест в бъдеще

С Договора от Лисабон, след неговото евентуално влизане в сила, правомощията на членовете на ЕП при вземането на решения относно европейските дела биха нараснали още повече. Това на практика ще постави на равна нога Парламента като законодател с министрите от държавите-членки в почти всички области на политиката на ЕС. Парламентът ще избира също така председателя на Европейската комисия, което ще засили неговия контрол върху изпълнителната власт на ЕС. Освен това, като гражданин на ЕС, Вие ще имате право да правите предложения за европейски закони


С Вашия глас подкрепяте многообразието

През юни 2009 г. Европа избира своите нови представители. Идващи от 27 страни, членовете на ЕП представляват широк спектър от национални политически партии, избирателни райони и възгледи. В Парламента повечето от членовете на ЕП се включват в политически групи в зависимост от своите политически пристрастия. Ето защо, по подобие на Европа, Парламентът е воден от идеята за многообразие, която е възприел като своя ценност и неотменен елемент от функцонирането си – та нали институцията има 23 работни езика.


Политика и демокрация в действие!

Вие сте горещ привърженик или противник на ЕС? Искате неговата политика да бъде по-надясно или по-наляво? Има теми, които дълбоко Ви вълнуват? Искате нещо да се промени? Да бъдат предприети действия, които според Вас не търпят отлагане? Да бъдат направени точно определени инвестиции? Изберете членове на ЕП, чиито възгледи се доближават до Вашите, и Вашите идеи биха могли да се осъществят. Това е начинът, по който функционира демокрацията. Придайте й реално значение!


Малко усилие, голям резултат

Помислете си само! Гласуването ще Ви отнеме едва няколко минути и дори можете да го съчетаете с разходка в парка или излизане на кафе: за да чуе Европа Вашия глас, не се изисква голямо усилие. А за да следите след това какво правят за Вас избраните членове на Парламента – достатъчно е да посетите www.europarl.europa.eu!

източник: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/



2 Comments:

  • Владимир said...

    Точно така. Нека да гласуваме за тези, който ще си ходят по командировки, срещи, вечери и пр. неплодотворни работи. Призовавате да гласуваме за тези, който ще тежат там толкова, колкото гласа на държавата - николко.

  • Владимир, опитай се да разсъждаваш по-глобално и по-съвременно. Няма общество, което да не се ръководи от определена група хора, е освен първобитното. Така че нека започнем да гледаме над "командировките, срещите,вечерите". Няма за какво да се завижда според мен, няма място за злоба, защото човек винаги, когато печели едно, губи друго и аз лично не искам да съм на тяхно място, въпреки всякакви материални печалби.

Post a Comment