Каквото и да си мислиш, помисли за обратното


Една публикация от юни 2009, но която искам да си припомня, най-вече заради тази полезна малка книжка, която винаги ме вдъхновява... 

"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно!".

С това изречение бих синтезирала концепцията, вложена в "Каквото и да мислиш, помисли за обратното".
Книгата на Пол Аренд е една от книгите, които държа на лесно място около себе си, за да си препрочитам любими абзаци, когато пожелая и имам нужда.
Това е вдъхновяваща книга за смелостта да рискуваш, да направиш нещо ново, да променяш.
Съдържанието атакува и преобръща стереотипните начини на възприятие на живота, работата, успеха. Поставя се под въпрос разбирането за "здрав разум" и правилно поведение, като се отрича стандартното, типичното, очакваното, шаблонното.

Авторът категорично заявява, че няма добри и лоши идеи. "Добрата идея е тази, която се случва. Ако не се случи, значи не е добра.".
Подарявам ви любимите си цитати:

"Благоразумният човек адаприта себе си към света. Неблагоразумният адаптира света към себе си. Прогресът се дължи на неблагоразумните." Бърнард Шоу

Поискай си плесница по лицето
Ако покажеш на някого работата си и и го попиташ какво мисли, вероятно ще каже, че е ок, защото не би искал да те засегне. Следващият път не питай дали е добре, а какво не е наред.

Кради
Кради всичко, което те зарежда с вдъхновение и събужда въображението ти.
Поглъщай филми, музика, книги, картини, поеми, фотографии, разговори, мечти, дървета, архитектура, улични знаци, облаци, светлина и сенки. Избирай да крадеш само неща, които докосват дущата ти. Ако го направиш, твоята работа и твояра кражба ще бъдат вдъхновени. Вдъхновението е безценно.

"Няма значение от къде тръгват идеите, а докъде стигат." Жан-Люк Годар

0 Comments:

Post a Comment