Хората (с)бира

Какво може да сплоти непознати хора от различни краища на света в рамките на (само) час-два? Бирата.

Всички хора имаме различни възприятия за света, които обикновено са нашето национално и културно наследство от обществото, в което сме се родили и живеем. Всяка националност притежава свои характеристики, стереотипи, възприема света и живота по определен начин. И когато пътуваме и се срещаме с чуждото, непознатото и различното, тогава осъзнаваме колко много неща ни разграничават едни от други. Но и откриваме тези, които ни сплотяват.

Само за първата ми седмица в Холандия, вече срещнах доста хубави и забавни хора от къде ли не. И тези дни все си мисля, че едва ли има по-силно нещо, което да обединява толкова много и различни хора, както бирата. Видях как на по бира започват хубави разговори, хората се отпускат и опознават, забравят различията и стават открити за новото, забавляват се, преодоляват границите, които са географски заложени в нас. И дори да се познават само от броени часове, бирата променя нагласите и представите. Научава ни да казваме "наздраве" на различни езици и така ни съдейства да открием нови приятели.

Не съм сред най-големите фенове на бирата, а и не съм подозирала колко много хора я обичат. Но това, което забелязах, наистина ме изненада. Дори и да има някаква езикова бариера, дори и да има културни различия, дори и да не можем да намерим на картата от къде точно идва другия, бирата помага при комуникацията ни. Не я подценявайте. Естествено в умерени количества. (smile)

***
By Petya Georgieva in Leeuwarden, The Netherlands

1 Comments:

  • Ами какво да ти кажа, освен "Proost!" :) И не се притеснявай, определено ще намираш още много приятни варианти за разнищване на културните различия.

Post a Comment