Сбогом на социализма

Или за една красива раздяла...

„Ню Йорк таймс”:

Социалистическата коалиция загуби изборите в България

Кметът на София Бойко Борисов, бивш бодигард с черен колан и склонност да говори директно, изведе своята дясноцентристка опозиционна партия до по-голяма от очакваната изборна победа в неделя. Партията на Борисов ГЕРБ победи управляващата българска социалистическа коалиция, чиито позиции бяха отслабени от влошаващата се икономическа ситуация и умората на избирателите от хроничната корупция.
(...)
Партията на Борисов се превърна във водеща политическа сила в страната, като по време на своята кампания обеща промяна и отговорност на правителството.
Управляващите бяха наказани от избирателите, на които им омръзна от хроничната злоупотреба с власт в България и от влошаващите се отношения с ЕС.
България загуби 430 милиона евро от европейските фондове през миналата година заради лошата правителствена администрация и неуспеха да се премахне корупцията. Допълнително бяха замразени още 300 милиона евро за България.

Вестник "Таймс":
Дясната опозиция в България, водена от Бойко Борисов, обяви победа в парламентарните избори в България, като предизборната кампания бе фокусирана около проблемите в икономиката и слабата борба с корупцията.
Кметът на София, Бойко Борисов заяви по българска телевизия, че е нанесъл „смазваща и разбиваща” загуба на управляващите социалисти. Неговата партия най-вероятно ще вземе до 117 депутатски места в 240-местния парламент, след като обещаха да сложат край на престъпността, която накара Европейския съюз да замрази милиони евро от фондовете за развитие.
„Аз гласувах за европейска България, която може да докаже, че не е най-бедната и най-корумпирана страна в Европа”, заяви 50-годишният Борисов докато пускаше своята бюлетина.
Управляващата партия на социалистите се очаква да вземе 39 места, като продължи тенденцията да няма преизбрано правителство в България от падането на комунизма през 1989 г., допълва изданието.

Вестник “Гардиън”:
Лидерът на българската опозиционна партия ГЕРБ, която според данните от екзит полс печели парламентарните избори, заяви, че е обезпокоен от възможността да има бюджетен дефицит, който може да причини финансова криза.
„Обезпокоен съм от голям бюджетен дефицит и пълен колапс на страната, оставен от премиера Станишев”, каза Бойко Борисов.
Изправено пред рязко спадаща подкрепа реди изборите, воденото от социалистите коалиционно правителство се опита да излезе от проблемите с увеличаване на разходите, което сега застрашава страната с навлизане в бюджетен дефицит.
Рязкото влошаване на държавните финанси, след години на бюджетен излишък, може да подкопаят валутния борд в България и усилията на страната за въвеждане на еврото. Анализаторния смятат, че България вероятно ще се нареди след Унгария, Латвия и Румъния в търсене на помощ от Международния валутен фонд.

Вестник ”Дейли Телеграф”:
Бойко Борисов бивш бодигард и настоящ лидер на дясноцентристката партия ГЕРБ заяви, че ще формира възможно най-бързо правителство, след като екзит пола показа победа за партията му в парламентарните избори на България.
Кметът на София, Борисов се очаква да накаже управляващата социалистическа партия, в нейните неуспешни опити за справяне с икономическата криза, от която най-бедната страна в Европейския съюз пострада и невъзможността на правителството да се справи с организираната престъпност.
Според екзит пола, ГЕРБ ще спечели около 40% от вота, като управляващите партии не успяха да съберат и половината от този резултат, коментира още изданието.

Материалите са подбрани от информационна агенция Фокус
Виж още:
Какво беше соц-а? >>Като първомайски трудов ден
Глупостите на Станишев не спират

0 Comments:

Post a Comment