Презентациите: 5 начина да се провалите успешно


1. Застанете пред своята публика с възможно най-много листи с текст. Започнете да четете. Не спирайте да четете. Дори да не сте посмяли да погледнете хората, пред които говорите. Желателно е по някое време да започнете да сричате, като дори правите физиономии от сорта на това-го-виждам-за-първи-път. Добре е също така и хаотично да търсите нещо из листите си, като започнете да се ровите из тях. Получавате бонус, ако изтървете листите.

2. Загърбете публиката. Гледайте към екрана, четете от там, както и от листите. Така няма да има време да погледнете към някой друг - само екрана и листите.

3. Препоръчително е съдържанието на слайдовете да е същото като това, което четете, дори най-добре е да е едно към едно, дума по дума. Слагайте цели параграфи в слайдовете, нека текстът бъде много, както каза Мечо Пух "колкото повече, толкова повече". Не слагайте снимки, таблици, графики, видео материали. Най-добре е интеракцията да е нулева.

4. Объркайте последователността на слайдовете! Това, че четете и показвате едно и също нещо, не е достатъчно. Покажете един слайд, а започнете да четете друга част от текста пред вас. Така ще потвърдите, че сте царе в провала.

5. Черешката! След като свършите с четенето, презентацията де, кажете с отчаяна физиономия "Ами това е!" и повдигнете безпомощно рамене.

Успех!

2 Comments:

  • Мммм... значи, може да се фъфли или да казваш, "а момент, забравих да ви кажа нещо преди два слайд", след това да разкажеш вътрешно-фирмен виц и сам да се посмееш, след това можеш да използваш сложни графики с повече от 20 квадратчета в слайд със ситен текст в тях. Абе, може, може да се допринесе към идеите по-горе...

  • Естествено, има още хиляди начини, затова съм казала, че пиша само за 5 от тях :)))

Post a Comment