Без RE:TV на медийния пазар...

Преди броени минути разбрах, че от 22:00 ч. на 27 ноември 2009 г. RE:TV спира излъчването си, поради липса на финансиране. За мен това е много много лоша новина, тъй като (поради много причини) това беше единствената телевизия, която гледам и на която се доверявам.

Много съжалявам за невъзможността на телевизията да продължи да функционира. Случаят обаче ни показва много много неща относно медийния пазар у нас, а и въобще за социалната действителност в България. Общество, в което няма как да съществува гражданска телевизия, е ограничено общество.

Ето и какво бе изписано на сайта на телевизията - как екипът обяснява случващото се:

"Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичният дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.

Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.

Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.

Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва".

Писмото е подписано от учредителите на фондция "Граждански медии", собственик на телевизията Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев."

0 Comments:

Post a Comment