Конкурсът "Слоган към Промяна"


Повече от всякога имаме нужда да убедим всички гласоподаватели да гласуват на фона на целия скептизицъм и цялото отчаяние, което струи отвсякъде и ни заобикаля непрестанно.
Месеци преди предстоящите избори за Парламент и за Евродепутати е дошло времето отново да се замислим защо човек трябва да гласува и по този начин не само да изпълни гражданските си права, но и да помогне при изграждането на ново (поне до някаква степен) бъдеще.
Конкурсът "Слоган към Промяна" (макар и аматьорски) е по-рядко срещана инициатива в българската блогосфера.
Идеята на организатора Алек Томанов е да се избере най-добър слоган, насърчаващ гласуването. Зад тази идея всъщност стои по-мащабна цел. Защото колкото повече хора се включат при даването на идеи за слогани и при подбора на най-добрите сред тях, ще се предизвика и размисъл по темата относно важността на всеки един глас.
Избирайки няколко думи, които да синтезират главното послание защо да гласуваме на предстоящите избори, всички ние ще имаме възможност да се замислим и да дадем своята причина защо трябва да участваме и защо вотът е важен.
Едно не разбирам - всички медии в хор ни убеждават във високата активност по време на какви ли не гласувания - за Music Idol, VIP/BIG Brother, Евровизия и т.н.
Как така имаме стимул да участваме при тези маловажни инициативи, а когато става въпрос за нашето бъдеще и развитие, да оставаме абсолютно пасивни, незаинтересовани и апатични?

2 Comments:

  • Приятно бях изненадана от инициативата, която описваш. Наистина, крайно време беше някой да обърне внимание на гласуването с главно Г. Интересно е, че кампанията се опитва да привлече младите хора (напр. през Facebook), които са смятани за политически пасивни.

  • Радвам се да чуя, че инициативата предизвиква интерес! Благодаря, Васи!

Post a Comment