„Ей зат’ва го мразим скайпа…”

или за Гражданските права и Законът за електронните съобщения

(Преди да започна с този материал си отдъхвам, защото само преди няколко часа промените в Закона за електронни съобщения (ЗЕС) бяха отхвърлени! Save God!)
Промените в Закона за електронните съобщения предизвикват бурни дебати и реакции в медийното пространство. Предполагам, не много хора са запознати с тематиката, а законът касае всеки един гражданин и неговите права.
Простичко обяснено: Промените в този закон разрешават проследяването на комуникациите на гражданите по интернет и по телефона (а следенето на мобилна връзка определя и локацията на човека). Главен мотив за тези промени е МВР и работата по разкриването на тежки престъпления – т.е. имайки възможност да следят комуникациите, МВР ще разкриват престъпления. В момента, за да се проследи например skype разговорите на определен човек, трябва да се получи разрешително (което се дава в рамките на 24 часа при много тежки престъпления, а именно за такива случаи е важно да се следят комуникациите).
Това, което правителството иска да позволи, е СВОБОДНОТО СЛЕДЕНЕ на гражданите и техните интернет и мобилни комуникации. Т.е. да бъде разрешено, когато някой се усъмни за някого, да може свободна да се започне проследяване.
Да, предполагам точно тук сте шокирани и ви трябва време, за да осъзнаете абсурда, нахалството, наглостта, etc. Защото последствията могат да бъдат катастрофални. Тези промени застрашат демокрацията, гражданското общество, правата на всеки един гражданин. Тези промени ще помогнат може би донякъде на МВР при борбата с престъпността, но и без тях в момента е възможно да се извършват разследвания на телефонни и интернет комуникации. НО най-вече тези промени ще бъдат използвани предимно за лични цели. Защото не живеем в нормална европейска държава, която се бори с организираната престъпност и за изграждането и поддържането на демократично общество. Защото в България тези промени ще послужат за манипулация.
Медиите винаги са били голям трън в очите на властта. А свободата на словото винаги е застрашавала стабилността и авторитета на властимащите. Вече се досещам кои ще са първите, които ще бъдат „заподозрени”. Журналистите, естествено. Ако до момента властта е успяла до някаква степен да превърне медиите в свой инструмент, то тогава медиите ще бъдат просто параван, прикриващ онова, което не трябва да се знае. Преди няколко дни Албърт Хънт каза, че жизнената демокрация се нуждае от вестници. Ако разширим идеята за вестниците и демокрацията, всъщност стигаме до извода: жизнената демокрация се нуждае от независими медии и от свобода на словото. А промените на ЗЕС застрашават по безумен начин именно тях. Ако аз съм разследващ журналист, който прави скандални разкрития сред политици, най-вероятно, защото съм неудобен и заплашвам нечий интереси, ще бъда „заподозрян” и ще мога свободно да бъда проследен както говоря по телефона и интернет.
Омбудсманът подчертава, че Конституцията на Република България изрично забранява да се накърнява тайната на кореспонденцията и на другите съобщения, освен по изключение със съдебно разрешение и то когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Това се отнася както за интернет комуникациите, така и за разпечатките за проведени телефонни разговори, които не следва да се предоставят на МВР и службите за сигурност, без да е спазен общият ред за работа със специални разузнавателни средства.
Промените ще бъдат в разрез с:
Конституцията, която казва, че трябва да има съдебно разрешение;
омбудсманът, който казва същото – че трябва да се преследва при тежки престъпления;
самият парламент, защото трите парламентарни комисии – по транспорт и съобщения, по европейска интеграция и по вътрешна сигурност, са против този законопроект, казват, че той е противоконституционен и недопустим;
с идеите и принципите на гражданското общество, което е единодушно срещу този законопроект;
с европейската практика, защото в три четвърти от европейските държави е приравнен режимът на трафичните данни с режима на съдържанието, т.е. приравнени са със СРС и се иска съдебно разрешение.
Нямам информация как въпросът за следенето стои в други държави, но пък Татяна Дончева ни посочва като пример Турция, където това е разрешено. Мога да кажа само едно голямо (и цензурирано): УАУ!
В заключение можем само да се успокоим (засега), защото днес (след технически проблеми в НС) промените в ЗЕС бяха отхвърлени.
Все пак е доста притеснително, че изникват подобни предложения и идеи, от които ти иде да си кажеш "пази Боже"...

Ето и няколко материала:

11 Comments:

  • господин Миков, ако ме следите и в момента четете това, което съм написал - знайте: Аз причиних световната финансова криза!!!!

  • Попов, най-вероятно това вече се знае :) но дали наистина имаш капацитета ти да я причиниш? :)

  • Най-сетне ще спим спокойно! Поне знаем, че е направена качествено!

  • Затова вчера се говореше в някои медии, че кризата у нас ще продължи 10 години.

  • ще продължи толкова, колкото аз кажа. ироничния коментар на г-ца Георгиева е неуместен. докато г-н Соколов е разбрал същината на нещата.

  • Г-н Попов, моля ви, не ме въвличайте. Само ви благодаря за добрите намаления по магазините. :)

  • г-це Георгиева, вие сама се въвлякохте с необмисленото ви изказване относно моятт капацитет и времето на кризата. а намаленията по магазините ще секнат ако не получа от вас нотариално заверено писмо, в което Вие искрено се разкайвате за двата Ви предишни коментара. в противен случай от магазина ще можете да си закупите единстено пакетче чай (втора употреба).

  • Попов, ставата агресивен, няма да го допусна, покрай кризата сте загубили чувство за хумор :)

  • Георгиева, последният път като станах агресивен и САЩ нападна Афганистан. А и не виждам начин да ме спрете, когато наистина стана такъв. но тъй като съм благосклонен днес ще оставя поредното ви изказване ненаказано! в случая благодарете единствено на Господ - единственият, който би могъл, макар и малко, да се мери с мен

  • Попов, ще уплашите читателите на блога ми, но добре, че се знаем, та поне мен вече не стряскате :) И дано другите разбират хумора ни :)

  • напротив! никой няма да уплаша. те само ще се радват, че ще имат честта, макар и малко, да се докоснат до моята свръхестествена същност.

Post a Comment