Една петъчна вечер с Фредерик Бегбеде

Ако Шекспир живееше в наше време, Ромео и Жулиета нямаше да се самоубият, защото щяха да сприятелят семействата си в Twitter и MySpace.

Еротично е да четеш книга и да разлистваш страниците.

Технологиите ни правят да изглеждаме по-умни, благодарение на неограничения достъп до огромно количество информация, но все пак насърчават нашето затъпяване. Технологиите направиха възможни връзките от разстояние и ни помагат да открием с кого да спим тази вечер благодарение на няколко кликвания, sms-a или разглеждане на няколко профила във Facebook. И въпреки всичко ... ни карат да се чувстваме самотни. Защото вместо да говорим със съседа си, ние му звъним по мобилния. 

Да, въпреки всичките плюсове на съвременния технологичен свят, ние трябва да сложим баланса и границата, да не загубим връзката с действителността, в която е нормално човешките същества да общуват по между си, без да бъдат опосредствани от екрани. 



Ако се оставим на технологиите, един ден цялото ни културно богатство и наследство ще бъде съхранено чрез тях, и само едно натискане на бутона delete ще съсипе цялото  развитие на обществата. 

Замисляли ли сте се какво би се случило, ако едно време в СССР е имало интернет и социални медии, и комунистическият режим е можел да следи всеки един гражданин най-малко чрез неговите статуси, интернет активност и т.н.?

Интернет гали егото ни, но всъщност колкото и да ни сближава с хората, толкова ни и откъсва от тях...


*** 

Това бяха част от мислите, страстно разказани от Фредерик Бегбеде по време на Mtel Media Masters - един конкурс за журналистически награди, организиран от частна корпорация. Бегбеде дойде с реч написана върху опаковка от фаст фууд храна и с много жестове и обиколки на сцената, той разказа колко хубаво е, че ги има днешните технологии, но и колко опасно в същото време може да бъде това за човешкия ум и развитие, за обществото и отношенията между хората.  

Въпреки снизхождението си относно това, че корпорация раздава журналистически (!) награди, въпреки това, че бях резервирана относно целите на Mtel Media Masters - останах изненада, впечатлена и въодушевена. Заради Бегбеде. И заради най-новата му книга "Почивка в кома", чието представяне на българския пазар съвпадна с идването на Бегбеде.

Съмнително е когато корпорация награждава журналисти, защото се запитвам какво ще очаква по-късно от тях. Люба Ризова (главен редактор новини и актуални предавания в bTV) намекна нещо много вярно: второто нещо, което бизнесът може да напрви след "нахранете журналистите", е "наградете журналистите". Именно с такова съмнение подходих и аз към цялата идея за организирането на тези журналистически награди. Но ми се иска да вярвам на впечатленията, с които си тръгнах след Mtel Media Masters. Цялото събитие постави акцент върху новите технологии и всъщност целеше да гененерира обществен интерес именно върху тази тема, като покани за специален гост не кой да е, а световно известният френски писател Фредерик Бегбеде, известен с "9,99 франка", "Разкази под екстази", "Мемоари на един откачен младеж", "Любовта трае три години"...

На събитието присъстваха представители на всички водещи печатни и електронни медии. Търсеха се най-добрите журналистически материали, посветени на темата технологии. А наградите бяха определени от независимо жури, формирано от обществени личности, работещи в сферата на комуникациите. Фактът, че журналисти, издатели, PR специалисти и медийни анализатори са оценявали колегите си журналисти и техните материали може би (?) е обещаващо, че Mtel не са се намесили при съдържателната част на конкурса, а са отговаря за неговото иницииране и организиране, което пък от друга страна е повод за доста контакти с медиите. 

Събието беше организирано стилно и (тук подчертавам) липсваха излишни рекламни послания, постоянно цитиране на награди и всичко онова, което те кара да се чувстваш като подложен на нахална рекламна атака. Освен това, приятна компания на Бегбеде беше най-забавната журналистическа тройка, позната ни от радио Витоша. Това не означава, че трябва безрезервно да се радваме на подобни инициативи. Преди да ги заклеймим като скъпо платени корпоративни събития, просто трябва да определим степента на тяхната полезност, като имаме предвид все пак и бизнес целите, застанали зад идеята.

Mtel Media Masters събра голяма част от българските медийни образи и насочи вниманието им към темата за комуникациите и технологиите. Но и им предостави пример за вдъхновение: Бегбеде и неговата позиция, че не трябва технологиите да ни завладеят, променят и побъркат до неузнаваемост. 

Бегбеде цитира и антиутопията на Рей Редбъри, наречена "451 градуса по Фаренхайт", която аз обожавам. И чрез тази антиутопия направи паралел като посланието му беше, че не трябва да позволяваме книгите и писменното слово да бъдат "изгорени" и унищожени от новото поколения смарт телефони, notebooks и всички други технологични чудеса. А за да разберете наистина какво е имал предвид, цитирайки "451 градуса по Фаренхайт", ви препоръчвам да прочетете тази книга, защото така най-силно ще се докоснете до великата идея за съхраняването на човешкия ум и познания и тяхната обвързаност най-вече с книгите, а не с технологиите. 


На книгите дължим много и те са ни все още нужни. Да не забравяме, че на много хора им е изгодно ние да сме глупави и неграмотни, просто защото така сме по-лесни за управление и манипулация.


photo: actualno.com 

0 Comments:

Post a Comment